Barvanje kopalnice z Vintage Paint barvami

Zadnje čase je barvanje kopalniških ploščic kar popularna tema in z Vintage Paint se res enostavno tudi kopalnico prebrazi in osveži brez nepotrebnega razbijanja in prevelikih stroškov renovacije.

Kaj je potrebno vedeti in narediti pred začetkom barvanja kopalniških ploščic?

Vintage Paint barva se brez problema oprime skoraj vsake površine in ploščice pri tem niso nobena izjema. Pred barvanjem pa se vseeno prepričajte, da na ploščicah ni ostankov silikona oziroma silkon odstranite. Na silikonske predele se skoraj nobena barva ne prime in bolje je, da se malo ”pomatramo” pred barvanjem kot pa potem rešujemo problematične predele.

Zavedati se moramo, da se bo relief pri reliefnih ploščicah poznal tudi po barvanju. Barva bo le spremenila barvni videz, na samo površino pa nima vpliva.

Ploščice pred barvanjem vedno dobro očistimo z alkoholom ali čistilnim bencinom.

Kaj potrebujemo?

Najpogostejšte vprašanje je ali rabimo primer? Ne,Vintage Paint se brez primerja dobro oprime na ploščice pa vendar ga za daljšo obstojnost barve toplo priporočamo, sploh na talnih ploščicah. 

Prav tako je najpopularnejše barvanje na gladek videz. Za tako barvanje je najboljša izbira valjček (Kolorina ali pa flock valj) ali pa Vintage Paint Professional ploščat čopič. Ker so različni pigmenti v barvi različno gosti, je barvo včasih potrebno malo razredčiti z vodo. Valjček se mora lepo obračati in drseti brez pritiskanja.

Če pa želimo barvati z vidnimi potezami čopiča, so pa okrogli Vintage Paint čopiči odlična izbira.

Barvanje in zaščita?

Barvamo vedno v najmanj dveh slojih. Če želimo zelo temne ploščice prebarvati na zelo svetlo barvo, pa je pogosto potreben še tretji sloj barve. Med vsakim slojem je dovolj, da počakamo le 4-5 ur. Čeprav se barva zelo hitro suši, je pri ploščicah vseeno dobro počakati še kakšno uro dlje. Pred zaščito pa pustimo, da se barva suši najmanj en dan.

Stenske ploščice lahko zaščitimo z brezbarvnim voskom, ker dobro prenaša vlago in vodne kapljice kar zdrsijo s površine. Na vodno bolj obremenjenih delih lahko povoskamo tudi večkrat. Povoskano površino pustimo, da se suši čez noč, nato vosek spoliramo in nanesemo nov sloj voska. Za večjo trdnost voska lahko postopek ponovimo 3x. Če želimo popolnoma mat videz, zadnjega sloja voska ni potrebno polirati.

Talne ploščice in pa tuš kabino pa zaščitimo z enim ali dvema zelo tankima slojema  laka  Polyvine Multi-surface lacquer satin ali gloss. Oba sta odporna tudi na kemikalije v čistilih. Če želite popolnoma mat videz, nanesite zadnji sloj mat laka preko vsaj dveh plasti predhodno nanešenega saten ali sijaj laka.

Lak in vosek sta zelo hitra sušeča zaščita, se pa trdita 2-3 tedne. V tem obdobju moramo biti samo malo bolj pazljivi in nežni s površino in ne smemo uporabljati grobih čistil. Kopalnico pa lahko vseeno normalno uporabljamo.

Opozorilo: čeprav se barve zelo dobro primerjo in so dolgo obstojne, pa je barvanje kopalnic začasna, nekajletna rešitev. Žal nobene barve niso tako obstojne in odporne kot original ploščice, ki so glazirane 🙂

Fotografije: Petra Pozderec. Najlepša hvala, da smo lahko uporabili fotografije vaše čudovite kopalnice!