Barvanje in šabloniranje ploščic v veži s Fusion Mineral Paint

Po letih uporabe se lahko naveličamo barve, vzorcev in površin, ki nas obdajajo. In pogosto menjava takih površin predstavlja (pre)veliko finančno breme – predvsem menjava ploščic. No, z barvanjem lahko enostavno in ugodno osvežimo talne ali stenske ploščice in v prostor vnesemo novo energijo! Za barvanje ploščic s krednimi Vintage Paint barvami smo že pisali, sedaj pa je čas, da predstavimo še kako s primerno in pravilno pripravo površine prebarvamo ploščice tudi z uporabo akrilnih Fusion Mineral Paint barv!

V tem članku bomo predstavili celoten postopek korak za korakom kako pripraviti talne ploščice za barvanje, kako jih brez napora prebarvati in obogatiti s šablono in kaj nanesti po barvanju za dodatno zaščito in odpornost.

Kaj smo uporabili:
– Fusion Mineral Paint v odtenku Hazelwood
– Fusion Mineral Paint v odtenku Cobblestone
– TSP Alternative čistilo za površine
– Fusion Ultra Grip primer za boljši oprijem barve
– Fusion Tough Coat Matt lak
– ORB valjček za barvanje
– ORB 1’’ čopič za barvanje
– šablona

Priprava 1: Čiščenje površine s TSP Alternative čistilom
Prvo je potrebno tla dobro posesati in očistiti s TSP Alternative čistilom. Površina mora biti suha in očiščena prahu ali raznoraznih maščob.

Priprava 2: Ultra Grip
Da se bo barva res dobro prijela talnih ploščic, je potrebno pred barvanjem nanesti vsaj dva sloja Ultra Grip primerja za boljši oprijem. Med vsakim slojem pa pustimo najmanj 4 ure razmaka. Za hiter in enakomeren nanos je uporaba valjčka prava izbira, s čopičem pa si pomagamo na mestih kamor z valjčkom ne dosežemo.

Barvanje: Cobblestone
Po nanešenem drugem sloju Ultra Grip primerja je potrebno počakati vsaj 8 ur pred nanosom barve. Za barvo podlage smo izbrali Cobblestone odtenek iz nove kolekcije odtenkov Fusion barv. Ponovno smo za nanašanje barve uporabili valjček v kombinaciji s čopičem. Za popolno prekrivnost je potrebno nanesti vsaj dva sloja barve, med vsakim slojem pa naj bo 4-5 ur razmaka za sušenje. Pred nadaljevanjem naj se zadnji sloj suši najmanj en dan.

Šabloniranje
Ko smo zadovoljni s prekrivnostjo izbrane barve in ko se je ta dobro posušila, lahko začnemo ploščice dekorirati z izbrano šablono. Za ta projekt smo izbrali prav tako nov odtenek barve: Hazlewood, ki je topla nevtralna barva in bo našim ploščicam dala globino in karakter.

*na dnu bloga smo priložili še nekaj motivov šablon, ki bi bile super za ploščice

Pri šabloniranju si je dobro zapomniti, da manj je več! Na valjčku s katerim šabloniramo naj bo res zelo malo barve, valjček naj bo skoraj suh. Če je barve na valjčku preveč, se lahko barva začne stekati pod motiv šablone in se začne pacati. Če želimo bolj intenziven motiv, je bolje nanašati barvo v več slojih.

Zaključek in zaščita: Tough Coat lak
Da bo pohodna površina dobro zaščitena, nanesemo vsaj dva tanka sloja Fusion Tough Coat Matt laka z uporabo valjčka. Med vsakim slojem počakamo čez noč. Pred uporabo embalažo laka nežno vrtimo, da lak premešamo. Nikakor pa ga ne sresamo, da se ne ustvarijo mehurčki.

Lak se nanaša v zelo tankih slojih, da se lahko dobro in enakomerno posuši.

Po nanosu zadnje zaščitne plasti počakamo najmanj 24 ur pred odlaganjem pohištva in dodatkov na tla. S površino pa ravnamo nežno in ne uporabljamo grobih čistil vsaj 21 dni, da lak pridobi svojo pravo trdnost.

Opozorilo: čeprav se barve zelo dobro primerjo in so dolgo obstojne (tudi po več let), pa barvanje ploščic vseeno ni trajna rešitev. Nobene barve niso tako obstojne in odporne kot original ploščice, ki so glazirane 🙂