Osvežitev kuhinje z Vintage Paint barvami

Kuhinja je del našega vsakdanjika in je prostor ,v katerem lahko preživimo ogromno časa…predvsem med kuhanjem! Zato je pomembno, da nam je naša kuhinja všeč in se v njej dobro počutimo. Skozi leta pa nam lahko prostor postane že kar malo zastarel in dolgočasen…kupovanje nove kuhinje pa prevelik in (pogosto) nepotreben strošek.

V tem članku vam bomo predstavili postopek in opisali, kaj vse potrebujete za uspešno prenovo kuhinje z uporabo Vintage Paint barv! Osredotočili se bomo predvsem na barvanje kuhinjskih front, našli pa boste tudi informacije za barvanje pomivalnih strojev, hladilnikov, kuhinjskih ploščic…

Kaj je potrebno vedeti in narediti pred začetkom barvanja kuhinjskih površin?

Vintage Paint barva se brez problema oprime na skoraj vsake površine, vendar moramo biti pa pri kuhinjskih površinah oziroma površinah, ki so veliko v uporabi vseeno bolj previdni.

Površino moramo pred barvanjem nujno dobro očistiti z razmaščevalnimi sredstvi in na koncu še dodatno dobro prebrisati z alkoholom ali čistilnim bencinom. Pomembno je, da s površine odstranimo vso morebitno umazanijo in mastne madeže.

Pri kuhinjskih površinah vedno toplo priporočamo tudi nanos Primer&Sealer-ja, (ali Polyvine multi-surface lacquer), ki bo preprečil vdor umazanije ali maščobe iz podlage v barvo. Pri površinah iz visokega sijaja, plastike ali iz surovega lesa, pa je nanos Primer&Sealer-ja obvezen!

Barvanje?

Barvamo vedno v najmanj dveh slojih. Če želimo zelo temno površino prebarvati na zelo svetlo barvo, pa je pogosto potreben še tretji sloj barve. Med vsakim slojem je dovolj, da počakamo le 1-2 uri. Pri barvanju kuhinjskih ploščic, hladilnikov, pomivalnih strojev ipd. pa med vsakim slojem barve počakajte najmanj 4-5 ur. Pred nanosom zaščite pustimo, da se barva dobro posuši.

In zaščita?

Kuhinjske površine barvane z Vintage Paint je nujno potrebno dobro zaščititi. Na izbiro imamo več načinov in sredstev, ki so dobra in učinkovita zaščita pred umazanijo in maščobo.

Način 1: Vintage Paint High Gloss lak + Vintage Paint Ultra Matt za mat zaključek
Odlična zaščiza je nanos VP High Gloss laka v najmanj dveh slojih, okoli kuhalnih površin pa najmanj v treh slojih. Nato pa nanos VP Ultra Matt laka kot zaključni matirni sloj.

Način 2: Vintage Paint Ultra Matt + Vintage Paint brezbarvni vosek za mat zaključek
VP Ultra Matt lak sam po sebi žal ne zadrži vseh madežev hrane zaradi matirnih sredstev, ki jih vsebuje. Zato, če za zaščito primarno uporabljamo VP Ultra Matt lak, ga moramo nato nujno premazati še z voskom. Lak nanesemo v najmanj dveh slojih, okoli kuhalnih površin pa najmanj v treh slojih. Po 1-2 tednih o nanosu laka pa na celotno površino nanesemo še 1-2 sloja VP brezbarvnega voska.

Način 3: Polyvine Multi-surface lacquer Satin Finish (akril na vodni osnovi)
Lak nanesemo na površino v najmanj dveh slojih, okoli kuhalnih površin pa najmanj v treh slojih. Če želite popolnoma mat videz, kot tretji sloj nanesite Multi-surface lacquer Dead flat finish (popolnoma mat lak)

Gloss oziroma sijajni in saten laki so bolj odporni na gospodinjske madeže v primerjavi z mat laki. Zato, če želimo mat zaključek, je vedno priporočljivo najprej zaščititi z gloss ali saten lakom in nato šele z mat lakom.

Če pa želimo sijaj zaključek, pa uporabimo:

– Vintage Paint High Gloss lak *
– Polyvine Multi-surface lacquer High gloss lak

*VP High Gloss lak je pakiran samo v 200 ml embalaži. V kolikor potrebujete lak za večjo površino, raje izberite  drugi navedeni lak.

Nasvet: lak je potrebno nanašati v zelo tankih slojih v s čim manj potezami. Laki, predvsem poliakrilni in poliuretanski, so načeloma zelo hitro sušeči. Če nanašamo v predebelem sloju, se lak ne bo dobro sušil in dodatno plastenje lahko ustvari nepravilnosti v površini, poškoduje barvo in ne nudi primerne zaščite. Prav tako, če lak nanašamo s preveč potezami po istem mestu, lahko sloj laka istočasno začnemo pobirati dol s površine. Torej pri lakih: manj je več! Tanek sloj in čim manj potez. Če zgrešimo mesto potem počakamo, da se sloj laka dobro posuši in popravimo z naslednjim slojem. Med vsakim slojem je dobro počakati vsaj 4-5 ur, vendar več ur ko čakamo, bolje je.

Vsa zaščitna sredstva na vodni osnovi potrebujejo čas, da se dokončno utrdijo. To pomeni, da površino lahko par ur po zaščiti že uporabljamo, vendar pa moramo biti prve 3 tedne s površino nežni in ne smemo uporabljati pregrobih čistil.

Primerne potrebščine za barvanje in lakiranje?

– Vintage Paint Professional čopiči za gladko barvanje
– Vintage Paint Basic ali drugi ‘običajni’ čopiči za vintage barvanje oziroma za vidne sledi čopiča
– Flock valjček (za nanos primerja, barve ali laka)*
– Blue Gator Hide gobica za nanašanje laka (primerna le za poliakrilne ali poliuretanske lake) 

*Svetujemo, da se uporablja za vsako stvar svoj valjček.

Nasvet: za gladko barvanje s čopiči in valjčki je potrebno barvo redčiti z vodo, ker so drugače barve pregoste in lahko potrebščine puščajo vidne sledi. Redči se z 10-15% vode oziroma po občutku. Laka se ne redči.

Kaj pa barvanje kuhinjskih pultov?

Kuhinjski pulti so zaradi svoje konstantne rabe in stikov s hrano, maščobo in umazanijo zelo zahtevna površina in jo odsvetujemo barvati. Pogosto je cena menjave pulta ugodnejša kot pa barvanje in zaščita.

Če se vseeno odločimo barvati pult, je potrebno pred barvanjem nanesti dovolj slojev primerja, ki bo zaustavil vse morebitne obstoječe madeže. Po barvanju je potrebno nujno zaščititi z najmanj 4 sloji Dixie Belle Gator Hide ali pa Polyvine Heavy duty extreme varnish poliuretanskega laka. Med vsakim slojem pa počakati dovolj ur, da se vsak sloj dobro posuši.

Barvanje pulta odsvetujemo. V kolikor se odločite pult vseeno barvati, ga barvate ‘na lastno odgovornost’.