Vintage Paint

Kopalniška nova Vintage Paint podoba

Objavljeno 15. februar, 2021
Zadnje čase je barvanje kopalniških ploščic kar popularna tema in z Vintage Paint se res enostavno tudi kopalnico prebrazi in osveži brez nepotrebnega razbijanja in prevelikih stroškov renovacije. 
Kaj je potrebno vedeti in narediti pred začetkom barvanja kopalniških ploščic?

Vintage Paint barva se brez problema oprime skoraj vsake površine in ploščice pri tem niso nobena izjema. Pred barvanjem pa se vseeno prepričajte, da na ploščicah ni ostankov silikona oziroma silkon odstranite. Na silikonske predele se skoraj nobena barva ne prime in bolje je, da se malo ''pomatramo'' pred barvanjem kot pa potem rešujemo problematične predele. 

Zavedati se moramo, da se bo relief pri reliefnih ploščicah poznal tudi po barvanju. Barva bo le spremenila barvni videz, na samo površino pa nima vpliva.

Ploščice pred barvanjem vedno dobro očistimo z alkoholom ali čistilnim bencinom.
 

Kaj potrebujemo?

Najpogostejšte vprašanje je ali rabimo primer? Ne,Vintage Paint se brez primerja dobro oprime na ploščice. 

Prav tako je najpopularnejše barvanje na gladek videz. Za tako barvanje je najboljša izbira Flock valjček in pa Vintage Paint Professional ploščati čopiči. Ker so različni pigmenti v barvi različno gosti, je barvo včasih potrebno malo razredčiti z vodo. Valjček se mora lepo obračati in drseti brez pritiskanja.

Če pa želimo barvati z vidnimi potezami čopiča, so pa okrogli Vintage Paint čopiči odlična izbira.
 
 

Barvanje in zaščita?

Barvamo vedno v najmanj dveh slojih. Če želimo zelo temne ploščice prebarvati na zelo svetlo barvo, pa je pogosto potreben še tretji sloj barve. Med vsakim slojem je dovolj, da počakamo le 4-5 ur. Čeprav se barva zelo hitro suši, je pri ploščicah vseeno dobro počakati še kakšno uro dlje. Pred zaščito pa pustimo, da se barva suši najmanj en dan.

Stenske ploščice najbolje zaščitimo z brezbarvnim voskom, ki bolje prenaša vlago in vodne kapljice samo zrsijo s površine. Na vodno bolj obremenjenih delih lahko povoskamo tudi večkrat. Povoskano površino pustimo, da se suši čez noč, nato vosek spoliramo in nanesemo nov sloj voska. Za večjo trdnost voska lahko postopek ponovimo 3x. Če želimo popolnoma mat videz, zadnjega sloja voska ni potrebno polirati.

Talne ploščice pa zaščitimo z enim ali dvema zelo tankima slojema Ultra Matt Varnish laka.

Lak in vosek sta zelo hitra sušeča zaščita, se pa trdita 2-3 tedne. V tem obdobju moramo biti samo malo bolj pazljivi in nežni s površino in ne smemo uporabljati grobih čistil. Kopalnico pa lahko vseeno normalno uporabljamo.

Opozorilo: čeprav se barve zelo dobro primerjo in so dolgo obstojne, pa je barvanje kopalnic le začasna, par-letna rešitev. Žal nobene barve niso tako obstojne in odporne kot original ploščice, ki so glazirane :)
 


    


Fotografije: Petra Pozderec. Najlepša hvala, da smo lahko uporabili fotografije vaše čudovite kopalnice!
Vse pravice pridržane © Kolorina 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Kolorina.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.