Vintage Paint

Barvanje z Vintage Paint je enostavno!

Objavljeno 27. januar, 2021
Z Vintage Paint barvo lahko pobarvate skoraj vsako površino brez predhodne priprave. 
1. PRIPRAVA POVRŠINE

Vintage Paint barva je močno prekrivna in se prime na skoraj vsako površino brez posebne predhodne priprave. Barvamo lahko les, kovino, steklo, keramiko, furnir, iverko, laminat, beton, plastiko, tekstil... Najbolj pomembno je, da površino, ki jo želimo prebarvati, najprej dobro očistimo z alkoholom ali čistilnim bencinom. 

* Površine iz surovega lesa kot so jelka, hrast, mahagonij ipd., lahko spuščajo tanine. Zato je priporočljivo, da na površino pred barvanjem nanesemo Vintage Paint Primer&Sealer, ki bo preprečil taninam vdor v barvo. *

Nasvet: Prvo prebarvamo manjši skriti del površine in počakamo dan ali dva, da vidimo kako se barva obnaša na površini predno prebarvamo celotno površino. Nekatere visoko sijajne ali drseče površine potrebujejo pred barvanjem nanos Vintage Paint Primer&Sealerja, ki omogoča barvi boljši oprijem.

 
2. IZBIRA PRAVIH PRIPOMOČKOV

Za dobro prebarvano površino je potrebno imeti tudi dobre in prave pripomočke. Seveda je izbira teh odvisna tudi od videza, ki ga želimo doseči. Ali želimo moderno in gladko ali pa tradicionalno, postarano in... vintage ;)

Za gladek videz je res pomembno, da je čopič ploščat in mehek ter narejen iz sintetičnih dlak. Sintetične dlake ne vpijajo toliko vode in barve kot prave dlake, zato bo pri barvanju poraba manjša pa tudi dlake se ne obrabijo tako hitro.

Pri barvanju večjih ravnih površin si lahko pomagate tudi z valjčki. Pri tem pa bodite pozorni, da izberete Flock valjček, ki preverjeno edini valjček pri barvanju z Vintage Paint ne pušča sledi, ob pravilni uporabi seveda. Valjček se mora lepo in gladko vrteti brez pritiskanja.

Nasvet: Zaradi različnih pigmentov so barve različno goste. Svetle barve so načeloma bolj goste kot temnejše barve. Zato barvo po potrebi redčimo z vodo. Predvsem to velja pri uporabi valjčka. Že malo razredčena barva bo veliko olajšala barvanje s čopičem ali valjčkom.

Za ustvarjanje bolj vintage in obrabljenega videza pa so odlični okrogli čopiči, ki nam omogočajo, da z lahkoto ustvarjamo nepravilnosti že z nanašanjem prvega sloja barve. V tem primeru je tudi zaželjeno, da barve ne redčimo z vodo in jo raje nanašamo v debelejših slojih. Tekom nanašanja barve pa puščamo vidne sledi čopiča.


 
3. IZBIRA ODTENKA IN BARVANJE

Vintage Paint ponuja 57 bogatih odtenkov mat barv in 3 metalik barve. Odtenki barv pa se lahko med sabo tudi mešajo in omogočajo, da si ustvarimo čisto svoj unikaten odtenek.
 

Za gladko barvanje, barvamo vedno v vsaj dveh slojih. Šele drugi sloj začne zares prekrivati. V primerih, ko barvamo z zelo temnih površin na zelo svetlo, so potrebni tudi 3 ali celo 4 sloji. Med vsakim slojem pustimo vsaj 1-2 uri razmaka predno nanesemo nov sloj. 

Za vintage videz, ko redčenje barve ni potrebno, je včasih dovolj že samo en debelejši sloj barve. Odvisno tudi od tega koliko želimo, da so opazne nepravilnosti in sledi čopiča.

 
4. ZAŠČITA PREBARVANE POVRŠINE

Pobarvano površino je potrebno tudi zaščiti z lakom ali voskom. Tako bo barva zaščitena in dlje obstojna na uporabljenih površinah.

Površine kot so zidovi, radiatorji, stropi ipd. ne potrebujejo zaščite, saj se takih površin načeloma ne dotikamo in jih ne obrabljamo. Na klasičnem pohištvu kot so omare, kredence, vrata, razne okrasne mizice ipd. je odlična zaščita vosek. Za kuhinjske površine, talne površine, jedilne mize in površine, ki so veliko v obrabi, pa je najboljša zaščita lak.
 

 

 
Vse pravice pridržane © Kolorina 2020, izdelava MMStudio
zapri Na spletnih straneh Kolorina.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.