Barvanje brez sledi čopiča s
fusion mineral paint

Skoraj vsak si za kakšen svoj projekt želi popolnoma gladek videz brez sledi čopiča. Barvanje s Fusion Mineral Paint že malo olajša proces, ker je barva prožna in se sama uravnava. Ampak ali verjamete, da se zaključek brez sledi čopiča resnično začne z našimi orodji? Izbor pravega čopiča je ključnega pomena za doseganje gladkega videza. V tem blogu ti predstavim, kako se izogniti sledem čopiča pri barvanju kateregakoli pohištva. 

 

1. IZBERI PRAVI ČOPIČ

Vsak projekt je drugačen, pa tudi vsake roke so drugačne. Pomembno je, da izberemo čopič, ki se prilega naši dlani in nam je z njim udobno barvati. Ljubitelji Fusion Mineral Paint pri barvanju prisegamo na Staalmeester čopiče, ki so narejeni iz visokokakovostnih sintetičnih ščetin. Taki čopiči v sebi držijo zadostno količino barve in omogočajo gladko in enakomerno nanašanje barve po površini. 

NASVET: Ko dobiš nov čopič, poskrbi, da ga prečešeš. Novi čopiči imajo pogosto lahko kakšne ščetine, ki so odpadle in tega res ne želiš na svoji površini, ki jo barvaš.

 

2. NANESI USTREZNO KOLIČINO BARVE NA ČOPIČ

Pogosta napaka, ki jo delamo je, da na čopič nanesemo preveliko količino barve, ki posledično na površini tudi pusti preveč barve. To je eden od najpogostejših vzrokov sledi čopiča na površini.Ponavljaj si: manj je več! Čopič vedno namakaj s konico le za tretjino dolžine ščetin v barvo. 

Prvi sloj barve na površini naj bo tanek. In naj te ne zagrabi panika, če prekrivnost ni popolna. To je normalno. Nanos več tankih slojev barve je tisto, kar bo ustvarilo popoln prekriven in gladek videz. Predebel sloj barve lahko povzroči nastanek sledi in pa upočasni sušenje barve, kar lahko privede do več možnosti za raznorazne napake. 

 

3. BARVAJ ENAKOMERNO OD ENEGA KONCA DO DRUGEGA

Koliko nas je že naredilo naslednje: predstavljaj si, da barvaš pravokotnik in začneš na levi strani, končas barvanje te strani in greš nadaljevati po desni strani. Ko se premikaš proti desni, opaziš, da se leva stran suši in napačno sklepaš, da postaja flekasta (zaradi normalnega izgleda med slušenjem sloja) in da potrebuje več barve. Tako se vrneš nazaj na levo stran, da naneseš več barve, še preden se lotiš desne strani.

Tega nikar ne počni, ker se sloj barve lahko začne packati, kar pa privede do vidnih sledi. Vedno barvaj enakomerno od enega konca do drugega, da se izogneš potezam čopiča. Ne glede na to ali barvamo okroglo mizo ali pa slikarski okvir, ne ustavljaj se na sredini površine in ne vračaj se na rob. Čopič z barvo pelji vse do druge strani. To preprečuje nastanek črte na sredini katerega koli projekta in zagotavlja, da je vaša barva enakomerno razporejena po celotni površini. Vračanje na že pobarvano območje je tisto, kar ustvarja teksture in povzroča sledi čopiča.

Pri večjih kosih pohištva je seveda to lahko kar izziv, zato je izbira pravega pripomočka za barvanje še toliko bolj pomembna. Pogosto pri takih površinah izberemo kar barvanje s Staalmeester valjčkom

NASVET: Ko končaš z barvanjem, preveri ali se na površini poznajo kakšne odvečne kapljice barve ali pa se barva kje kopiči. Če je vse v redu, pusti, da se površina popolnoma posuši, preden naneseš drugi sloj. Fusion barva se posuši na dotik v 2 urah, ponovno pa jo lahko prebarvaš po 4 urah.